Kvalita spermií se zhoršuje. Co má vliv?

Že kvalita spermií klesá, není už tajemstvím. Co za to může, které faktory lze ovlivnit, a na co už je člověk krátký? Přečtěte si v článku.

Kvalita spermií se zhoršuje. Co má vliv?

Proč mají muži stále horší spermiogram?

Odpověď na takovou otázku by měla být rozsáhlá. Shrneme si proto jen několik nejdůležitějších bodů. Ve zkratce má na kvalitu spermií vliv moderní doba. Žijeme ve stresu, nekvalitně se stravujeme, máme sedavé zaměstnání, nehýbeme se. Vliv má obezita, kouření i konzumace alkoholu. 

Možná si řeknete, že jde o detaily. Ale všechny drobnosti mají dohromady významný negativní dopad. 

Další úhel pohledu se skrývá ve věku. Vlastně je do určité míry přirozené, že s přibývajícími léty klesá kvalita spermií. Jenže tu dochází ke střetu - doba, kdy se zakládá rodina, se taky posouvá, tím pádem ale klesá šance na početí. Faktem ale je, že s kvalitou spermií bojují stále mladší muži. Bohužel bývávalo líp.

Línější spermie i jejich menší počet

Na spermiogramu sledujeme, kolik spermií je aktivních a oplození schopných a také kolik jich je co do počtu. Oba faktory hrají důležitou roli. Toto lze částečně ovlivnit stravou.

Jak jsme zmínili, na kvalitě spermií se podepíše, co jíme. Klíčem k úspěchu je zkrátka žít zdravě. Vyhněte se zpracovaným potravinám, fast foodům a polotovarům. Připravujte si jednoduchou domácí stravu. Zařazujte pravidelně zeleninu a ovoce, celozrnné produkty, luštěniny, libové maso a mléčné výrobky. 

Pro mužské zdraví hraje velkou roli zinek a selen. Mají pozitivní vliv na prostatu i pohlavní soustavu. Tyto prvky je dobré doplňovat pravidelně. Z vitamínů pak doporučujeme kyselinu listovou.

Zajímavost: vliv má i teplo

Možná už jste někdy slyšeli, že pro zdraví pohlavního ústrojí není dobré nosit slipy. To je pravda. Těsné spodní prádlo, ale i upnuté džíny zadržují teplotu. Pro pohlavní orgány je ale ideální nižší teplota, než ta tělesná. Pokud bychom to trochu přibarvili, není žádoucí je přehřívat. 

K vyšší teplotě vede i časté sezení, nebo třeba záliba v saunování. Pokuste se proto nosit volné oblečení, pravidelně se během dne pohybovat a v domácích podmínkách se trenek klidně můžete vzdát. 

K čemu všemu je dobrý zinek a selen?

Zinek pomáhá udržovat normální hladinu testosteronu v krvi, a tím přispívá k normální plodnosti a rozmnožovací schopnosti. Co se stravy týče, podílí se na metabolismu bílkovin, sacharidů, tuků a mastných kyselin. Zinek také přispívá k normální funkci imunitního systému – chrání tělo před oxidativním stresem a podporuje hojení. Řadíme ho tedy mezi nejvýznamnější antioxidanty. Nelze nepoznamenat také významný vliv zinku na zdraví prostaty. Pro mužské zdraví je zinek jedním z nejdůležitějších minerálů.

Selen má velmi podobné účinky. Umí také chránit buňky našeho těla před oxidativním stresem. Věděli jste, že denní dávka selenu je obsažena v jednom jediném para ořechu? Určitě si ho nezapomeňte dát!


 

ProstaXin balení

ProstaXin

Pro ničím nerušený spánek a zdravou prostatu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se

Vyzkoušejte Prostaxin® ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář

Od té doby, co užívám ProstaXin, už nevstávám v noci!

Od té doby, co užívám ProstaXin, už nevstávám v noci!

Ivan Shymonyuk, Hostivice

Užívám si života bez omezení

Užívám si života bez omezení

Jiří Wildt, Hostivice

Rozhodl jsem se tak prostě jen pro sichr

Rozhodl jsem se tak prostě jen pro sichr

Jiří Kuneš, Čistá