Lykopen je barvivo, které dodává rajčatům, ale také růžovému grapefruitu, melounu, meruňkám a dalšímu červenému, růžovému a oranžovému ovoci a zelenině jejich zářivé barvy. Tento přírodní pigment patří do skupiny karotenoidů, provitaminů, které organizmus štěpí a mění na aktivní formy vitamínu A. Lykopen se vyskytuje hlavně ve slupce a na povrchu plodů vystavených světlu. Proto je vhodné rajčata neloupat ani před tepelnou úpravou. Jaké mají rajčata vitamíny?
Jak může lykopen pomáhat
Lykopen patří mezi antioxidanty, tedy látky, které pomáhají zmírňovat tak zvaný oxidační stres. Ten v organizmu probíhá na buněčné úrovni a dochází k němu v případě, kdy v našem těle nastane nerovnováha mezi škodlivými volnými radikály a antioxidačními mechanismy neutralizujícími jejich nepříznivý vliv.
Množství volných radikálů v těle mohou zvýšit kouření, alkohol, toxiny, vysoká hladina cukru v krvi, zánětlivé procesy, ale také všudypřítomné znečištění.
Boloňské špagety i mrkvová polévka
Zatímco některé vitaminy jsou náchylné na vysoké teploty a vaření je tak může znehodnotit, u lykopenu je to právě naopak.
Využitelnost lykopenu po tepelné úpravě několikanásobně stoupá.
Jaké recepty plné lykopenu si tedy můžete doma připravit?
- Boloňské špagety
- Pizza s tomatovým základem
- Rajčatová nebo mrkvová polévka
- Vejce pošírovaná v rajčatové omáčce
- Chilli (con carne)
- Vařená mrkev
- Šípková omáčka
- Hummus nebo pomazánka z pečených červených paprik
- Grilovaný grapefruit nebo červený pomeranč se třtinovým cukrem
Při přípravě receptů se nebojte použít tuky. Právě ty jsou podmínkou toho, aby náš organizmus dokázal lykopen využít.
Co jste o rajčatech (ne)věděli
Rajčata jsou z botanického hlediska ovocem, z kulinářského pak zeleninou. V tomto názoru se liší i oficiální soudní rozsudky.
- V České republice sní každý průměrně 12,6 kg rajčat za rok.
- Nejvíce rajčat se vypěstuje v Číně.
- Název v angličtině (tomatoes) pochází z aztéckého slova „tomatl“. Právě v Jižní a Střední Americe rostla rajčata původně divoce a v Americe se dosud jedná o trvalky, ne jednoletky.
- Rajčata jsou bohatá na vitaminy a minerály, přitom mají nízký obsah kalorií.
Zdroj informací:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170457/nutrients
https://bezpecnostpotravin.cz/lykopen-a-tomatin-v-rajcatech/