Jak probíhá vyšetření prostaty?

Problémy s prostatou patří u mužů středního a pokročilého věku k těm nejčastějším. Zároveň se jedná o něco, čemu lze poměrně jednoduše předejít. V tomto článku se dozvíte, jak probíhá vyšetření prostaty a kdy na něj začít chodit.

Jak probíhá vyšetření prostaty?

Co oči nevidí, to odhalí laboratoř

Ve chvíli, kdy začnou být problémy s prostatou závažnější, už si jich všimne každý. Jenže zásadní je odhalit už jejich počátek – významně to zvyšuje naději na úplné vyléčení a jejich řešení je jednodušší a kratší. Právě s tím pomůžou krevní testy.

Obyčejný odběr krve má za úkol odhalit přítomnost PSA – prostatického specifického antigenu. Toto vyšetření zajistí praktický lékař nebo urolog. 

Vyšetření per rectum se zbytečně démonizuje

Další možností, která spočívá v odhalení potíží pohmatem, je vyšetření prostaty přes konečník. Mezi lidmi se o něm naprosto zbytečně hovoří jako o něčem špatném. Přitom je to spolehlivá metoda jako každá jiná, která trvá maximálně pár minut. 

Jak probíhá vyšetření prostaty? Je nebolestivé, pacient může cítit tlak, což je normální. Prostata je orgán kulatého tvaru, který lze nahmatat několik centimetrů za konečníkem a lékař zkoumá její zvětšení nebo nepravidelnosti. Toto vyšetření je každé dva roky hrazeno z pojištění a muži by se mu pro vlastní dobro neměli vyhýbat.

Jak probíhá vyšetření prostaty dalšími metodami?

Pro specifičtější případy je tu vyšetření ultrazvukem. Využívá se v momentě, kdy je prostatu nutné i vidět. Podobné je to s magnetickou rezonancí a CT vyšetřením – každá zobrazovací metoda je vhodná na jiný typ problému. 

Jak probíhá vyšetření prostaty? - ilustrační obrázek

Z invazivních vyšetření zmiňme biopsii prostaty. Při ní se odebere kousek tkáně a zašle se na rozbor. Toho se využívá v případě podezření na zhoubné onemocnění prostaty. Ani zde není důvod k obavám – dnes je to naprosto rutinní a rychlá záležitost. 

Pánové, nezapomínejte na svou prostatu!

Jak už bylo zmíněno, problémy, které se odhalí včas, se řeší s mnohem lepšími výsledky. Preventivní vyšetření prostaty je dobré navštěvovat po 45 roce života a pokud máte ve svém okolí někoho, kdo se mu vyhýbá, zkuste ho přesvědčit. Poptejte se i ve své rodině – měli vaši předkové diagnostikované potíže s prostatou? O to víc byste měli myslet na tu svoji. 

Vyšetření prostaty zabere pár minut a na další dva roky budete mít klid. To je vlastně dobré, co říkáte?
 

ProstaXin balení

ProstaXin

Pro ničím nerušený spánek a zdravou prostatu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se

Vyzkoušejte Prostaxin® ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář

Od té doby, co užívám ProstaXin, už nevstávám v noci!

Od té doby, co užívám ProstaXin, už nevstávám v noci!

Ivan Shymonyuk, Hostivice

Užívám si života bez omezení

Užívám si života bez omezení

Jiří Wildt, Hostivice

Rozhodl jsem se tak prostě jen pro sichr

Rozhodl jsem se tak prostě jen pro sichr

Jiří Kuneš, Čistá