Pravidelná kontrola prostaty – věk tu hraje roli! Už vám bylo 45?

Domnívali jste se, že prostata je záležitostí starých mužů? To je ale omyl. I mladší ročníky by měla zajímat kontrola prostaty – věk zde totiž vážně není jenom číslo, nýbrž důležitý ukazatel.

Pravidelná kontrola prostaty – věk tu hraje roli! Už vám bylo 45?

Co všechno obnáší kontrola prostaty?

Preventivní vyšetření prostaty není nikterak dlouhé. Lékaře bude zajímat (především při úplně první návštěvě) vaše zdravotní a rodinná anamnéza. Zeptá se, zda máte potíže s močením nebo ejakulací. Pokud užíváte nějaké léky, nezapomeňte mu to sdělit. Po úvodní administrativě následuje samotné vyšetření. Trvá velmi krátce a tím nejdůležitějším je vyšetření prostaty pohmatem. Ačkoli právě toto mnoho mužů odradí, můžete věřit, že třeba fronta na poště je mnohem horší. 

Vyšetření může doplnit ještě odběr krve a její rozbor. Pokud by se ukázala nějaká nesrovnalost, může lékař přistoupit k podrobnějšímu vyšetření, např. ultrazvukem. 

Kdy začít chodit na prevenci?

Zhruba ve středním věku je na čase myslet na své zdraví o něco víc. Chceme se snad dožít vysokého věku a vést aktivní život co nejdéle, no ne? Řešit problémy až když vzniknou není moudré. Po pětačtyřicítce proto začněte uvažovat o návštěvě urologa. Samovyšetření prostaty může být přípravou na návštěvu ordinace. Jedna schůzka za rok může předejít vážnějším problémům. Co vlastně může zvětšená prostata obnášet?

Pravidelná kontrola prostaty – ilustrační obrázek

Problémy při močení nebo s ejakulací

Prostata je malý orgán ležící v pánvi, poblíž močové trubice. V případě, že se začne zvětšovat, nemusí to samo o sobě znamenat závažné onemocnění. Horší je, že prostata začne tlačit na močové cesty a muže trápí problémy při močení. Dochází k neúplnému vyprázdnění, objevuje se slabý proud moči a nepříjemné je hlavně noční močení. Celé to ovlivní také jeho společenský či pracovní život, protože najednou je nutné odskočit si na WC mnohem častěji, 

Zdraví prostaty má vliv i na potenci. Není tajemstvím, že ve středním věku mnoho pánů teprve zakládá rodiny. Na svou prostatu myslete nejen kvůli sobě, ale také své partnerce. 

Kam zajít na kontrolu prostaty? 

Zkuste se nejprve poptat mezi známými. Zjistěte, kam chodí a jak jsou s pracovištěm spokojeni. Pro někoho může být výhodou poloha blízko bydliště, jiný raději dojede pár kilometrů navíc za lékařem, který mu bude lidsky sedět lépe. Urologickou ambulanci najdete v každé nemocnici, vybírat můžete i v soukromém sektoru. Není na škodu požádat o doporučení vašeho praktického lékaře – přece jen vás zná nejlépe. 

Kontrola prostaty je vždy zdarma. Můžete ji spojit např. s prevencí u zubaře a během jednoho dne si splnit svou pomyslnou povinnost a na rok mít zase klid. Věřte, že takový den vám může do slova zachránit život. Čas zde hraje důležitou roli!
 

ProstaXin balení

ProstaXin

Pro ničím nerušený spánek a zdravou prostatu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odesílá se

Vyzkoušejte Prostaxin® ZDARMA*

*platíte pouze poštovné a balné 49 Kč

Načítám formulář

Od té doby, co užívám ProstaXin, už nevstávám v noci!

Od té doby, co užívám ProstaXin, už nevstávám v noci!

Ivan Shymonyuk, Hostivice

Užívám si života bez omezení

Užívám si života bez omezení

Jiří Wildt, Hostivice

Rozhodl jsem se tak prostě jen pro sichr

Rozhodl jsem se tak prostě jen pro sichr

Jiří Kuneš, Čistá